Ако се стигне до изпращане жива сила в Украйна, аз ще

...
Ако се стигне до изпращане жива сила в Украйна, аз ще
Коментари Харесай

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

" Ако се стигне до изпращане жива мощ в Украйна, аз ще съм един от първите първият, който ще излязат, както 1999-а година, на площада. Това е война сред съседи, близки по кръв с нас. Ние нямаме място там! "

Това съобщи в изявление за БНР Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012 г.) 

 

Припомняйки траурното си слово и посрещането на ковчезите на нашите военни от Кербала в Ирак, Първанов уточни:

 

" Не бих желал това да се случва. Не поисквам на никой български общественик да посреща починали български войски. "

 

" Ще си разреша да напомня, въпреки и без възторг, че съм един от тези, които подписаха договорите за участието на България в Европейски Съюз и указа за участието в НАТО. Не знам дали като Стамболийски няма да се наложи да счупя, въпреки и с по-късна дата, писалката. Винаги съм бил срещу това да се опитваме да връщаме лентата на историята обратно. Но не са по-големи европейци от нас. Ние просто разбираме нашето партньорство, съюзническите връзки по друг метод – не непременно ", сподели Първанов.

 

Не можем да бъдем непрестанно във всеки строй, безапелационен е той.

 

" Ние не можем да бъдем членове на всяка коалиция на искащите. В момента, в който се тропне, в който се свири общ брой някъде надалеч на запад, ние да се нареждаме в строя. Не, благодаря! Има случаи, в които България би трябвало да резервира своята отдалеченост. Има случаи, в които сме били ангажирани, хвърляли сме дори и жива мощ. Да не си помислят да го вършат в този момент! Присъствието на тази персона като министър на войната (Тодор Тагарев – бел. ред.), не е неточност на езика, ме изпълва с съмнения. Чух изказвания на ястреби отдясно, които споделят тъкмо това. "

 

Запитан какво свързва бъдещите ръководещи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и какъв брой кардинална е тяхната коалиция, Георги Първанов посочи:

 

" Без подозрение, това е нещо, което се случва поради общия интерес, който не е политически, не народен. Той е стеснен, личностен и може би тяснопартиен, на двете обединения. Вероятно има, както те самите признават, и чувствителен външен напън. Това направи допустимо събирането на две непримирими до скоро обединения. Ние дори не може да позволяваме, да се досещаме какъв брой може да е мощен този външен напън. Това, че си го признават пътем пред подобен необятен конгрес като този на Политическа партия, е задоволително показателно. "

 

" Когато се формираше обединението (тройната коалиция сред Национална движение „Симеон Втори", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – бел. ред.), отново имаше барикади пред трибуната на Народното събрание, отново имаше конфликти, дори и физически. Но водачеството – и царят, и Доган бяха хора, с които може да се схванеш. Твърдя, че това беше най-хубавата коалиция във времето на прехода ", акцентира Георги Първанов и заявява, че по негово време не е имало никакъв опит за напън " нито от президент, нито от министър-председател, още по-малко от посолство ".

 

" Това просто беше неприемливо. Не единствено за службите. Дори когато грешахме, ние си носехме отговорност. "

 

Президентът е в правото си да показва своята политическа позиция, счита Първанов. Той напомни, че има и решение на Конституционния съд по тази тематика.

 

" Президентът Радев даде мандата, не наруши Конституцията. На тях им би трябвало зложелател, който да спои тези рехави редици. Който да ги стимулира. Враг външен и този зложелател би трябвало да е задоволително мощен. Не може да е Българска социалистическа партия. Затова най-добре е да посочат Радев като подобен ", разяснява още Георги Първанов в предаването " Политически НЕкоректно ".

 

Той изрази своето мнение и за възможна процедура за импийчмънт на сегашния президент:

 

" С сходно искане те в действителност ще героизират президента Радев. Излизайки от институцията, той може да им стане доста сериозен предстоящ конкурент. "

 

Георги Първанов открива измежду целите на новата коалиция смущаващи по думите му неща, да вземем за пример поръчките за премахване на ръководители на служби.

 

" Нещо повече – те споделиха, че имат импортирани проектозакони, с които да лишават от президента службите, правото президентът да е съпричастен към назначението на ръководителите на службите. Категорично правя възражение против такава концепция. Не бива цялата власт да се концентрира в Министерския съвет, тъй като тогава към този момент ще се пристъпи към освен това от лов на вещици. Те имат някакви странни, да не кажа чудовищни хрумвания, които минават обаче през дълбока смяна в Конституцията. Но в случай че желаят да бръкнат толкоз дълбоко в държавното устройство, ще би трябвало да свикат Велико национално заседание. Това би било съдбовно за актуалната българска политика ", предизвести президентът от 2002-ра до 2012 година

 

Първанов предвижда, че първият рубеж на новата коалиция ще бъде " на локалните избори, където борбата сред двете ръководещи сили ще бъде доста свирепа ".

 

" Движение за права и свободи извървя своя път, мина през чистилището, както всяка партия. Но по този начин внезапно, както стана през вчерашния ден, за мен това е изненада и не може да е единствено обвързвано с концепцията за конституционни промени. ДПС ще бъде нещо като поддръжка в тила. Не споделям " златния пръст ". Допускам, че някой може да ги търси и поради гласуването на имунитетите и негласуването, респективно ", регистрира Георги Първанов. 

 

" Беше време, когато една загуба на Българска социалистическа партия докара до това Лилов да си хвърли оставката и да потърси ново перспективно решение за партията. Сега може да се изгубят 10-11 избора. Не единствено че няма концепция за оттегляне на управлението, само че и се набива концепцията, че е някакъв триумф. Апелирам към водачите на Българска социалистическа партия и на " Левицата! " да намерят общ език. Защото имаме сплотяващо се дясно, което няма вероятността да бъде добре ръководещо. Ако отсреща има мощна лява опция, това може да върне поддръжката за левицата ", означи още Първанов.

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР